h

Verkiezingsprogramma SP: Menselijk en Sociaal

Zorg moet een recht blijven, stop de prestige-projecten, rust in het buitengebied; dat zijn drie belangrijke speerpunten uit het verkiezingsprogramma ‘Menselijk en Sociaal’ van de Gennepse SP. De partij wil ervoor zorgen dat de zorg in Gennep overeind blijft, nu het Rijk cruciale zorgtaken bij de gemeente over de schutting gooit. Daarmee samen hangt het pleidooi van de SP voor een stop op de geldverslindende projecten die de gemeentefinanciën nog verder onder druk zetten.

 

 

Een menselijk en sociaal Gennep

Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen leven, ook in Gennep.

Maar in een beschaafde samenleving zorgen we er samen voor dat ieder mens wel een eerlijke kans krijgt bij zijn streven naar een menselijk en gelukkig leven. De SP staat voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Gelijkwaardigheid betekent in een rijk land als Nederland dat zaken als zorg, goed onderwijs, goede huisvesting en genoeg en gezond eten voor iedereen zijn weggelegd, en niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee. Met degenen voor wie genoemde zaken onbereikbaar dreigen te worden of inmiddels zijn, legt de SP solidariteit aan de dag. Omdat we een menselijke en sociale samenleving willen.

Onderlinge solidariteit

Onderzoek na onderzoek laat zien dat heel veel Nederlanders hechten aan kleinere inkomensverschillen en aan goede voorzieningen voor wie niet zelf zijn brood kan verdienen. Ook zetten heel veel mensen zich als vrijwilliger actief in voor de samenleving en trekken ze royaal de portemonnee voor goede doelen. Met de onderlinge solidariteit zit het wel goed. Maar daarmee zijn we er niet. Als SP pleiten we er sterk voor dat mensen om elkaar geven en elkaar helpen waar dat nodig is. Maar solidariteit is méér. Solidariteit laat je niet afhangen van goede bedoelingen en toevalligheden.

Solidariteit organiseer je, en daarvoor heb je een solidaire overheid nodig. Zo'n overheid is dan ook de inzet van ons politieke werk.

 

De regering laat het afweten

De huidige regering van VVD en PvdA kiest echter een andere richting. Waar ons antwoord op de uitdagingen van 2014 solidariteit is, is dat van de regering: bezuinigen. Terwijl het graaien aan de top doorgaat en de inkomensverschillen toenemen, leiden de bezuinigingen ertoe dat de crisis nodeloos verlengd wordt en dat de voorzieningen voor mensen die een steuntje nodig hebben steeds verder afgebroken worden.

 

Rechtvaardig en verstandig

Solidariteit betekent dat de sterkste schouders in tijden van tegenspoed zwaardere lasten dragen. Dat is rechtvaardig en het is ook heel verstandig. Het afbreken van welzijn, zorg en sociale voorzieningen leidt immers tot mensonwaardige situaties voor veel mensen en schept nieuwe, grote problemen die in de toekomst tegen veel hogere kosten bestreden moeten worden.

 

Solidariteit in Den Haag én Gennep

Solidariteit voor een menselijke en sociale samenleving dus. In de eerste plaats in de landelijke politiek: die gaat immers over inkomens, belastingen en grote uitgaven. Het roer moet om. We moeten Minder bezuinigen, Anders bezuinigen. En vooral: zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen in de toekomst. Maar ook in de Gennepse politiek is solidariteit het antwoord op de uitdagingen van nu.

Kiezen voor Menselijk en Sociaal op 19 maart in Gennep betekent:

- kiezen voor oppositie tegen het kabinetsbeleid. De regering bezuinigt de samenleving kapot en versterkt de crisis. De gemeente moet zich vaker en krachtiger verzetten tegen de Haagse afbraakpolitiek.

- kiezen voor de mensen die een steuntje hard nodig hebben. Dus: handen af van de armoedevoorzieningen.

- extra aandacht voor de nieuwe sociale taken van de gemeente. Rond zorg, jeugdzorg en toeleiding naar werk krijgen gemeenten veel meer te doen. Dat góed doen, is de belangrijkste opgave voor Gennep in de komende jaren.

 

Onze meetlat

Menselijk en sociaal; die woorden zullen ook de meetlat zijn waarlangs we de voorstellen van het college van B en W en de andere raadsfracties leggen. Voorstellen die de individualisering of de marktwerking versterken, de verschillen tussen groepen benadrukken of mensen belemmeren om volwaardig aan de samenleving deel te nemen, verwerpen we. Voorstellen die de saamhorigheid bevorderen, voorkomen dat de tweedeling in de samenleving tussen rijk en arm toeneemt of stimuleren dat mensen meer bij elkaar betrokken zijn, omarmen we.

 

Samenwerken met alle bondgenoten

We zijn ons er ten volle van bewust dat we alleen met de gezamenlijke inzet van veel mensen en organisaties ons doel kunnen we bereiken. We willen daarom graag met iedereen binnen en buiten de gemeenteraad samenwerken die zich met ons wil inzetten voor solidariteit en tegen het neo-liberale beleid van de regering. Waar het maar enigszins kan, zullen we die samenwerking tot stand brengen en verder uitbouwen.

 

1.       Samenleven doe je niet alleen

De gemeente moet zorgen dat de wet op de maatschappelijke ondersteuning (WMO) zo sociaal mogelijk uitgevoerd kan worden. Het baart de SP grote zorgen dat het Rijk cruciale zorgtaken bij de gemeentes over de schutting kiepert; zorg moet een recht blijven en geen gunst van de gemeente.

De gemeente moet er bovendien op toezien dat de mensen niet de dupe worden van de bezuinigingen op de werkvoorziening Intos.

Voorzieningen voor ouderen dienen op peil te blijven, het huiskamer-project in Ven-Zelderheide heeft zijn bestaanrecht bewezen; de bouw van seniorenwoningen in o.a. Heijen dient te worden ondersteund. Initiatieven zoals Hospice de Orchidee worden door ons eveneens toegejuicht.

De SP heeft specifieke aandacht voor kinderen en jongeren, nu de jeugdzorg in de verdrukking dreigt te raken. De jeugd heeft de toekomst en verdient alle steun en kansen om talenten te ontplooien en gezond op te groeien.

Het is belangrijk dat kinderen voldoende bewegen en met sport in aanraking komen. Daarom vinden we dat de gemeente ouders met weinig geld moet ondersteunen om sporten en zwemlessen voor hun kinderen mogelijk te maken.

Vrijwilligerswerk heeft een belangrijke sociale functie en is van grote waarde voor hen die het uitvoeren. Vrijwilligerswerk mogelijk maken en het stimuleren tot deelname eraan is een verantwoordelijkheid van de gemeente en maatschappelijke instellingen. Elke vorm van verplicht vrijwilligerswerk gerelateerd aan het ontvangen van een uitkering wijzen we af.

 

2.        Stop de prestige-projecten

De SP wil vanwege de beperkte financiële mogelijkheden van de gemeente een halt toeroepen aan de stroom van prestige projecten. We zijn tegen projecten als de Niersdalbrug, Floriade, Keramiek Experience en Hoofdstad van de smaak die de gemeentefinanciën onnodig onder druk zetten.

Wel zijn wij voor investeringen in onze woonkernen die de leefbaarheid daarvan vergroten en waarvan de bewoners van onze gemeente dagelijks nut hebben.

Wij kiezen voor kleinschalige projecten op gemeente-, wijk- en buurtniveau.

 

3.       Rust in het buitengebied nu!

De SP wil dat de rust terugkeert in het buitengebied. Op Diekendaal moet permanent gewoond kunnen worden, zodat de bewoners eindelijk duidelijkheid krijgen en de discussie beëindigd kan worden.

Overlast door (beoogde) projecten als een jachthaven in de Maaskemp, nieuwe zandwinning in het oostelijke Niersdal moet tot een minimum beperkt te worden. Bij natuurontwikkeling ligt wat ons betreft de nadruk op haalbare natuurdoelen en niet op economisch gewin.

Het plan Koningsven/De Diepen en de daarbij behorende aanleg van een rondweg wijzen we af. Het biedt qua natuurwaarden geen winst, want in het plangebied is de natuur immers al van hoog niveau. Daarnaast zal de overlast door zandtransporten de rust in het buitengebied tussen Milsbeek en Ottersum nog verder verstoren.

De rivierverruimingsplannen van de Maas, waarin ook grond-, zand- en grindwinning en natuurbouw is voorzien, worden zo snel mogelijk uitgewerkt. Hierdoor kunnen de winningsmogelijkheden mede afgewogen worden ten opzichte van de voorgenomen ontgrondingen van Koningsven/ De Diepen.

 

4.       Investeren in betaalbaar wonen

Samen met woningcorporaties moeten meer plannen voor sociale woningbouw gemaakt en uitgevoerd worden, zodat er een einde kan komen aan de lange wachttijden voor sociale huurwoningen.

Ondanks de vermindering van investeringsmogelijkheden als gevolg van de door de overheid opgelegde verhuurdersheffing wil de SP samen met de woningcorporaties plannen maken ter bevordering van sociale woningbouw.

We vinden dat corporaties terughoudend dienen te zijn met de verkoop en sloop van betaalbare huurwoningen, totdat het niveau van het aantal sociale huurwoningen op peil is.

 

5.       Stop de verschraling in de kernen

Voor de inwoners van de kleine kernen en dorpen is het belangrijk om de leefbaarheid te behouden. Voor alle generaties dienen er voldoende voorzieningen te zijn, zodat de inwoners er willen blijven leven en wonen. Alleen dan kunnen Milsbeek, Ven-Zelderheide, Heijen en Ottersum hun karakter behouden en leefbaar blijven. Zo vindt de SP dat de scholen in de kleine kernen van levensbelang zijn, ondersteunen wij het beheer van sportaccomodaties, geven wij zoveel mogelijk ruimte aan plaatselijke initiatieven en stimuleren we het midden- en kleinbedrijf.

 

6.       Zet in op bus en trein

De SP wil dat inwoners van de gemeente Gennep optimaal gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Dit gelet op de voorzieningen in Boxmeer en Cuijk zoals het Maasziekenhuis, Voortgezet Onderwijs en NS-stations. De lijbusverbindingen in de dorpen en kernen moeten zoveel mogelijk behouden blijven; daar waar er ov-behoefte is, moet openbaar vervoer blijven.

Ook willen wij dat er in iedere kern een OV-oplaadpunt gerealiseerd wordt. Daarnaast vinden wij dat taxivervoer, voor de mensen die hiervan afhankelijk zijn, zoveel mogelijk gehandhaafd dient te worden.

De SP zal zich sterk blijven maken voor spoorverdubbeling en elektrificatie van de Maaslijn.

 

 7.       Veilig te voet en per fiets

De verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers willen we op wezenlijke punten verbeteren. Te noemen zijn onder meer de kruising bij de Genneper Molen, het kruispunt Zandstraat-Zuidoostwal, de rotonde bij de Weverflat, Gennep centrum.

Met name de verkeersroutes van de schooljeugd moeten worden verbeterd (bijvoorbeeld de oversteek Brabantweg). De SP vindt dat hiervoor een inventarisatie- en uitvoeringsplan moet worden opgesteld.

De veiligheid van voetgangers en fietsers op het nieuw aan te leggen Jan Lindersplein dient een jaar na aanleg te worden geëvalueerd en zonodig te worden verbeterd.

Het fietspad langs de N271 moet zo snel mogelijk worden gereconstrueerd, waarbij tegelijkertijd de aansluiting van Erfsebosweg en Hengelsboomweg voor het afslaande gemotoriseerde verkeer wordt verbeterd.

De SP pleit voor het voortbestaan van de pontveer naar Cuijk, zodat de schooljeugd hiervan gebruik kan blijven maken.

 

8.       Gennep duurzaam en groen

Gennep is en blijft een groene gemeente en dat houden we graag zo. Het groen dat we hebben moet op peil gehouden worden. De SP is en blijft voorstander van zonnepark de Brem. Als mede-initiatiefnemer van het plan blijft de partij vinden dat een zonnepark een belangrijke rol kan spelen in de verduurzaming van de gemeente.

We pleiten ervoor dat de gemeente waar mogelijk bij nieuwbouw en renovatie afspraken gaat maken om het aantal zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfsgebouwen fors uit te breiden. Voor de eigen gebouwen geeft de gemeente het goede voorbeeld door te zorgen voor een optimale isolatie en door zonnepanelen aan te brengen waar dit mogelijk is.

Binnen het buitengebied van de gemeente moet een evenwicht zijn van de functies agrarisch, recreatie, natuur en landschap. De agrarische (en recreatie ondernemers) zijn mede-vormgevers van ons landschap en zijn mede van belang voor de instandhouding van dit gebied. De SP pleit voor een levenskrachtige landbouw en veeteelt, afgestemd op de draagkracht van natuur en milieu binnen de gemeente Gennep. De komst van mega-stallen wijzen wij echter af; zij zouden ons landschap en buitengebied nog verder onder druk zetten.

In navolging van andere gemeenten wil de SP dat de gemeente Gennep schaliegasvrij blijft.

 

9.       Gennep centrum: snel aan de slag

Plannen om de inrichting en kwaliteit van het centrum van Gennep te verbeteren moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Het belang van de kleine winkelier/ondernemer mag daarbij niet ondergesneeuwd worden door dat van de grote ketens. Eventuele zondags openstelling van winkels moet afgestemd worden op de wens van de kleine winkeliers en de behoefte van de bevolking.

 

10.    Meer samenwerking met gemeenten, óók             over de Maas

Door toename van het aantal gemeentelijke taken moet meer (ambtelijk) samengewerkt worden met Bergen en Mook/Middelaar, en ook Boxmeer en Cuijk.

Samenwerking binnen de euregio op het terrein van toerisme, economie en cultuur willen we onderzoeken en waar mogelijk stimuleren, onder andere met de Kreis Kleve.

In alle samenwerkingsverbanden bepleiten wij echter gelijkwaardigheid en autonomie.

Mocht gemeentelijke herindeling aan de orde zijn, dan is fusie zonder draagvlak uit den boze. Bij fusieplannen wordt de bevolking geraadpleegd middels een referendum.

 

U bent hier