h

Houding zorgverzekeraars "ontluisterend"

31 juli 2018

Houding zorgverzekeraars "ontluisterend"

Foto: SP

'U begrijpt het niet, hè? Dan leggen we het u nog een keer uit.' Dat lijkt de teneur van de reactie van de zorgverzekeraars en AmbulanceZorg op de brandbrief van de gemeenten Gennep en Mook/Middelaar.

Genoemde gemeenten kwamen onlangs in verzet tegen het besluit om de ambulance-post in Gennep te sluiten. De reactie daarop is ontluisterend. Zowel zorgverzekeraars VGZ en CZ als AmbulanceZorg Limburg-Noord benadrukken, dat het hun doel is ‘de prestaties van ambulancezorg in de hele regio te verbeteren.’ Het betreft namelijk ‘een regionale verantwoordelijkheid, geen lokale verantwoordelijkheid’.

SP-fractievoorzitter Rob Janssen: “Met dat argument kun je de schaal natuurlijk eindeloos blijven oprekken. Bovendien: wat heeft de patiënt in een noodgeval daar nou aan? Is die tevreden en gerustgesteld als hij te horen krijgt: ‘Meneer, de ambulance komt wat later want het is een regionale verantwoordelijkheid’?”

Verder stellen de zorgverzekeraars in hun brief dat de sluiting van de Gennepse ambulance-post ‘geenszins een bezuinigingsdoel heeft, maar tot doel heeft het zo efficiënt en effectiemogelijk inzetten van middelen om de prestaties in de hele regio te verbeteren’Janssen: “Wie die zin goed leest, weet hoe laat het is: het is gewoon een bezuiniging. Waarom zou je anders een ambulancepost sluiten met als doel effectiviteit en efficiency?”

De SP legt zich hier niet zomaar bij neer en beraadt zich op verdere stappen.

Reactie toevoegen

U bent hier