h

Eindelijk zekerheid voor bewoners Diekendaal

13 september 2014

Eindelijk zekerheid voor bewoners Diekendaal

Afgelopen week nam de Gennepse gemeenteraad het besluit over permanente bewoning op Diekendaal. Daarmee komt er een einde aan ruim 40 jaar discussie en krijgen de bewoners eindelijk zekerheid. SP-raadslid Hans Frentz licht het besluit toe.

"In de politiek moet je kunnen schakelen tussen 'nee', 'tenzij', 'ja' en uiteindelijk 'gelukt'," zegt Hans Frentz. Hij legt uit hoe dat in het dossier Diekendaal ging en begint met het 'nee'.

"Toen ik bij de SP in Gennep actief werd, was ik tegen de legalisering. Als voormalig inwoner van de gemeente Echteld had ik gezien hoe er een park met recreatiewoningen werd gebouwd (Lingemeer), dat vervolgens door veel mensen gebruikt werd voor permanente bewoning. Veel van hen namen bewust het risico dat er op grond van het bestemmingsplan zou worden gehandhaafd. De koopprijs van de woningen was zo veel goedkoper dat het voor hen een rekensom was. De gemeenten Nederbetuwe en Lienden hebben gedreigd te gaan handhaven, hebben de mensen die zich inschreven gewaarschuwd dat permanente bewoning in principe niet was toegestaan. Nu is hier uiteindelijk ook permanente bewoning toegestaan. 

Later, als inwoner van Heijen, was voor mij duidelijk: wat niet mag, kun je niet toestaan...tenzij! Wat eerst vergelijkbaar leek, bleek toch wat anders te liggen. Er was hier sprake van door Gennepse politici gedane toezeggingen uit het verleden over het toestaan van permanente bewoning, er waren door de gemeente  bouwvergunningen afgegeven voor woningen. En dat zonder er op te wijzen dat het een opstal bedoeld voor recreatie was. Er waren zelfs subsidies verstrekt voor  aanpassingen in verband met invaliditeit. Er was tot dan toe nooit gehandhaafd en iedereen die zich op Diekendaal wilde vestigen werd zondermeer in de gemeentelijke basis registratie opgenomen zonder gewaarschuwd te worden dat het volgens het bestemmingsplan eigenlijk niet mocht. Dit was een  in 40 jaar gegroeide situatie waar pas de laatste jaren door dezelfde Gennepse politiek ineens anders over werd gedacht. Hier was dus door de politiek in Gennep niet consequent gehandeld en daardoor zouden mensen in moeilijkheden kunnen komen. Bij de SP hebben we de conclusie getrokken dat hier door de gemeente toezeggingen waren gedaan en verwachtingen waren gewekt. En daarom zeiden we: ja, er moet permanent gewoond kunnen worden. En dat hebben we vervolgens in ons verkiezingsprogramma op genomen. Vervolgens is dit punt meegenomen in de coalitie-onderhandelingen met D66 en KERN en is afgesproken dat permanent wonen in een bestemmingsplan zou worden geregeld.

40-jarig probleem in 4 maanden opgelost

En uiteindelijk is in de raadsvergadering van 8 september het besluit genomen. Voor de volledigheid:  voorafgaand aan dat besluit hebben nog besprekingen plaatsgevonden tussen alle politieke partijen en het bestuur van de Vereniging van eigenaren van de woningen op Diekendaal. Ik heb tijdens deze besprekingen en tijdens de commissievergadering nog gepleit voor afwijkende kostenverdelingen en afbetalingsregelingen, maar voor deze voorstellen kreeg ik geen meerderheid bij de andere partijen.

Maar het belangrijkste is: het is gelukt om binnen de  4 maanden dat wij als SP nu in de raad zitten een 40-jarig probleem op te lossen. Ik denk dat binnen de huidige politieke verhoudingen in Gennep een mooi resultaat is bereikt."

 

Reactie toevoegen

U bent hier