h

Actie: Rust in het buitengebied!

9 februari 2014

Actie: Rust in het buitengebied!

De SP in Gennep start onder het motto ‘Rust in het buitengebied' een publieksactie voor het behoud van de natuur in het gebied ten noord-oosten van Milsbeek en Ottersum. De partij maakt zich zorgen over de geplande ontwikkelingen aan de voet van het Reichswald inclusief de bijbehorende zandroute.

Volgens de partij is het onzinnig om natuur te willen ontwikkelen waar al natuur is. Zeker niet met behulp van onnatuurlijke dode plassen als gevolg van zandwinning, zoals nu in het plan Koningsven-De Diepen is voorzien.

Het plangebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en geldt, in samenhang met het Reichswald, als een van de mooiste plekjes natuur in de gemeente Gennep. Volgens de plannen zal in het gebied gedurende minstens tien jaar zand gewonnen worden; er wordt gewaarschuwd voor decennialange verstoring van natuur en leefomgeving.

De Provincie Limburg heeft onlangs in het concept-streekplan – het zogenaamde Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) – het gebied bovendien de status ‘goudgroen’ gegeven. Dat betekent dat het huidige gebied volgens de provincie een ‘parel van de Limburgse natuur’ is.

In de visie van de SP strookt dat niet met afgravingen en zandtransporten van minimaal tien jaar. De SP Gennep vraagt daarom de gemeente het voorliggende bestemmingsplan aanstaande raadsvergadering niet goed te keuren, maar de vaststelling minimaal aan te houden tot na de vaststelling van het nieuwe POL. Al eerder vroeg de Limburgse SP-Statenfractie het provinciebestuur te wachten met het geven van goedkeuring totdat het streekplan is vastgesteld door Provinciale Staten.          

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier