Voorjaarsnota: "De keuzes zijn helder, de vooruitzichten goed"
Voorjaarsnota: "De keuzes zijn helder, de vooruitzichten goed"
"Er is voldoende basis om het college groen licht te geven richting de begroting", aldus SP-fractievoorzitter Rob Janssen tijdens het debat over de Voorjaarsnota, die door een raadsmeerderheid werd aangenomen. "Gennep kan in alle redelijkheid vooruit."
De volledige bijdrage in eerste termijn van Rob Janssen:
Voorzitter,
Wij bespreken vandaag de Voorjaarsnota 2014 voor het begrotingsjaar 2015. Een belangrijk moment, min of meer het eerste ijkpunt voor een nieuwe bestuursperiode en ook een nieuwe coalitie. Deze nieuwe coalitie – bestaande uit D66, KERN en de SP heeft – heeft met het coalitie-akkoord ‘Doen’ een gezamenlijke denklijn neergelegd voor de komende vier jaar en heeft geprobeerd om het signaal van de verkiezingen van 19 maart in een concrete visie om te zetten. Niet door de hele zaak rigoreus op de schop te nemen, maar door op een redelijke manier en met gezond verstand op een aantal gebieden andere keuzes te maken en realistische en realiseerbare doelen te formuleren.
Eén van die doelen bevindt zich in het sociale domein en is voor de SP een heel belangrijke: het inrichten van een bestemmingsreserve van 500.000 euro voor tegenvallers als gevolg van de decentralisatie van drie cruciale zorgtaken. De SP-fractie is daar bijzonder tevreden mee, omdat we verwachten dat dat bedrag voor komend jaar voldoende zal zijn om de door het kabinet opgelegde bezuiniging op te vangen. Voor Gennep zitten namelijk de meeste onzekerheden in de Wmo, maar met genoemde bestemmingsreserve verwachten wij de zorg in Gennep sociaal te kunnen houden. En dat was, is en blijft voor de SP een hoofddoel. En als we dan zien dat in het sociale domein verder geen extra bezuinigingen nodig blijken te zijn, dan zijn de vooruitzichten voor Gennep op dat vlak wat ons betreft goed.
Andere keuzes maken, gezamenlijke keuzes maken: dat veroorzaakt vaak pijn. Projecten die geschrapt of heroverwogen gaan worden, visies die niet of niet langer omarmd worden, maar ook compromissen die uitonderhandeld worden kunnen pijn doen of kwaad bloed zetten. Maar ze zijn wel inherent aan politiek en democratie; politiek is keuzes maken. Zowel over visies, uitgangspunten, projecten en beleidsmaatregelen als ook over de financiële consequenties daarvan. Het is in die zin goed om in deze Voorjaarsnota te zien dat de gemaakte keuzes in het coalitie-akkoord de financiële positie van onze gemeente niet schaden. Voor het jaar 2015 is weliswaar een tekort voorzien – een erfenis uit het verleden; maar door in het coalitie-akkoord andere cq. nieuwe keuzes te maken, kan dit tekort gedekt worden uit de Algemene Vrije Reserve. De andere jaren zijn sluitend.
Wel is nog onzeker wat de positie van Gennep als zogenaamde nadeelgemeente op de langere termijn gaat betekenen. We zullen hier op de septembercirculaire moeten wachten, maar we zullen ervoor waken dat in geval van een lagere Rijksuitkering op het sociale domein bezuinigd wordt.
Tegen dezelfde achtergrond willen we het college aansporen om – ook in het kader van de komende begroting – snel met een inschatting te komen aangaande de financiële consequenties van de herbezinning, die de samenwerkende gemeenten hebben aangekondigd aangaande de diverse projecten in Venlo, waaronder Villa Flora. Wat kunnen de consequenties voor Gennep zijn? Hoe staan de andere vier deelnemende gemeentes hierin?
Wat we ook nog moeten afwachten is het collegeprogramma. Daaruit zal blijken hoe genoemde denklijn van de coalitie in concreto door het college zal worden opgepakt en uitgevoerd. Dat zal een belangrijk moment zijn en ook daar zien we reikhalzend naar uit.
Concluderend zien wij voldoende basis om het college op grond van deze Voorjaarsnota groen licht te geven richting de begroting. De keuzes zijn helder, de bijbehorende financiële kaders en vooruitzichten zijn goed. Gennep kan in alle redelijkheid vooruit.
Reactie toevoegen