h

Lob van Gennep: Hoe zit het nou echt?

12 maart 2022

Lob van Gennep: Hoe zit het nou echt?

Foto: SP

“De lokale politiek heeft alleen invloed op de landschappelijke, recreatieve en natuurkwaliteit van het Lob-gebied.” Dat zegt Hans Frentz, SP-fractievoorzitter en nummer drie op de kandidatenlijst.

“Het project Lob van Gennep wordt uitgevoerd door het waterschap namens het Rijk en de provincie. De gemeentenhebben inspraak in de uitvoering van werkzaamheden, maar hebben geen beslissingsbevoegdheid”, aldus Frentz.

De Lob van Gennep maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en meerjarenprogramma Infrastructuur, ruimte en Transport (2016) van het Rijk. Na het hoogwater van 1993 en 1995 is de beleidslijn Ruimte voor Rivier bekend gemaakt en na nog een aantal aanpassingen zijn op 22 december 2009 de Waterwet, het waterbesluit en de Waterregeling in werking getreden. Frentz: “Deze wet en besluiten regelen vanaf dat moment de begrenzing van het rivierbed en de vergunningplicht het grootste deel van het gebied heeft een vergunningplicht en is uitgezonderd van uitkeringen van het Rijk bij overstromingen.”

“Door het verzet tegen plannen vanuit o.a. de gemeenten heeft minister van Nieuwenhuizen op 17 juni 2020 besloten om de status van rivierbed achter de dijken in de Limburgse Maasvallei te laten vallen hierdoor is het recht op schadevergoeding voor iedereen gelijk geworden.”

Begin 2022 heeft de minister een zogenaamde voorkeursbeslissing genomen; in deze beslissing zijn reguliere dijken in het ontwerp opgenomen en is er geen sprake meer van een inlaatopening die in de volksmond ‘de Schuif’.

Frentz: “De plaatselijke politiek kan dus via het college alleen invloed uitoefenen op de landschappelijke, recreatieve en natuurkwaliteit van het gebied. Aanpassingen van door het Rijk vastgestelde plannen kunnen alleen door het Rijk gebeuren.”

Reactie toevoegen

U bent hier