h

De roots van Rob

28 februari 2022

De roots van Rob

Foto: SP

Dagblad De Gelderlander plaatste deze week een mooi interview met lijsttrekker Rob Janssen. Waar in Gennep groeide hij op en hoe kwam hij eigenlijk ooit bij de SP terecht? Tekst: Joost Ariaans, foto: Theo Peters.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Gennep op 16 maart gaat De Gelderlander met de lijsttrekkers van de politieke partijen terug naar de plek waar ze opgroeiden. Is hun jeugd van invloed geweest op de manier waarop ze nu denken en in het leven staan? Vandaag: Rob Janssen van de SP.

Aan de Puttershof in Gennep, daar groeide hij op. ,,Mijn ouders wonen er nog steeds", zegt Rob Janssen (52). Waarom zou je ook weg willen uit de Vogelwijk? ,,Een gezellige buurt, met een gemêleerde bevolking. Het aantal mensen van buitenaf is groot. In de jaren 70 kwamen er na de sluiting van de mijnen voormalige mijnwerkers te wonen om hier aan het werk te gaan. Mijn ouders kwamen hier zo ook terecht. Maar er is ook een hechte Molukse gemeenschap en er zijn immigranten uit Turkije, voormalig Joegoslavië. Mensen uit heel Nederland."

Janssen voelt zich er thuis. Vroeger al. Hij herinnert zich de jonge Rob als 'een vrij rustige jongen'. ,,Zeker geen ruziezoeker. En spannende dingen op de hei deed ik ook niet. De Puttershof was het laatste stukje bebouwing voor de hei. Ik was een brave leerling op school. Kom nog weleens oud-leraren tegen. Hartstikke leuk. Klinkt wel saai allemaal. Maar ik voetbalde, deed aan tafeltennis. Ging bij de schaakvereniging. Ik kijk op een prettige manier terug op mijn jeugd. Ik heb er bepaald geen traumatische ervaring opgedaan."

Ook thuis liep alles soepeltjes met zijn ouders en oudere zus. En een kat. ,,Ik heb een relaxte jeugd gehad, was geen lastige puber. Maakte bouwpakketten. En synthesizermuziek."

,,Klinkt als een gigantisch saaie puber", zegt hij nog maar een keer, bijna verontschuldigend. ,,Rond je 15de, 16de heb je weleens woorden met je ouders. Maar dat heeft nooit tot excessen geleid. Niet zo, dat ze niet meer wisten wat ze met me aan moesten."

In zijn jeugd werd wel de basis voor zijn politieke carrière gelegd. ,,Pap is altijd maatschappelijk en politiek zeer geïnteresseerd geweest. Hij had sterke politieke meningen. Niet links, niet rechts, niet bij een partij betrokken. Hij duidde 's avonds hardop het Achtuurjournaal. Of het journaal op de Duitse zender."

Neem de Koude Oorlog. Na plaatsing van Russische SS20-raketten zouden in Nederland middellangeafstandsraketten worden geplaatst. ,,Mijn vader had daar commentaar op, waarop ik zei: 'Je moet toch iets doen. Stel de Russen komen'. Ik zag nog niet dat er sprake was van een wapenwedloop. Als onenigheid escaleert dan kan de wereld tientallen malen vernietigd worden. Heel veel popmuziek die ik luisterde, ging over die totale vernietiging. 99 Luftballons van Nena, Dancing with tears in my eyes van Ultravox, daar word je door beïnvloed. Die nummers hebben me gevormd."

Dat hij bij de SP terechtkwam, was eigenlijk toeval. ,,In de wachtkamer van de tandarts lag de Tribune, het partijblad van de SP. Daar ben ik in gaan bladeren. Leuk blad, ik ben lid geworden."

 

1 Wie is uw politieke voorbeeld?

,,Ik kan nu natuurlijk zeggen Jan Marijnissen of Emile Roemer. En die hebben me ook zeker geïnspireerd. Maar ik heb altijd met bewondering gekeken naar Willy Brandt, de bondskanselier van wat toen nog West- Duitsland was. Hij zocht altijd de toenadering, de dialoog. In 1970 maakte hij bij een kranslegging in Polen letterlijk een knieval als teken van verzoening naar het Poolse volk, met op de achtergrond wat daar in de Tweede Wereldoorlog was gebeurd."

2 Hoe ziet de ochtend na de avond van de uitslagen eruit?

,,Ik hoop net als de afgelopen twee keer na de verkiezingen. In 2014 deed de SP voor de eerste keer mee en kwamen we meteen op vijf zetels. De tweede keer verloren we een zetel en kwamen we uit op vier. Ook goed. Ik hoop deze keer met eenzelfde gevoel wakker te worden. Ik hoop op telefoontjes, felicitaties."

3 Wanneer zijn voor u de verkiezingen geslaagd/mislukt?

,,Het zou teleurstellend zijn als we worden afgestraft door de kiezer. Die heeft namelijk altijd gelijk. Dan moeten we heel goed gaan nadenken over wat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Of niet hebben gedaan."

4 Wat gaat uw partij betekenen voor Heijen?

,,De SP heeft onlangs het initiatief genomen voor een gebiedscoördinator. We willen een integrale visie ontwikkelen voor de toekomst: kijken naar werkgelegenheid, milieu, leefbaarheid. Samen met de inwoners. Zonder te focussen op projecten, zoals Haven Heijen. Kijken naar het totaalplaatje. Een stip aan de horizon zetten. Daar willen we samen naartoe."

5 Ik word wel/geen wethouder omdat...?

,,Ik ben beschikbaar op het moment dat de uitslag zo is dat de SP stevig de coalitie in kan gaan."

 

Van chauffeur naar wethouder. Rob Janssen is 52 jaar en woont in Ottersum. Hij volgde het gymnasium op het Elzendaalcollege in Boxmeer en studeerde Duitse taal en letterkunde en Duitslandstudies. Werd vrachtwagenchauffeur en later redacteur bij het partijblad van de SP. Hij zat tien jaar in Provinciale Staten van Limburg en was zes jaar raadslid van de SP in Gennep. Momenteel is hij wethouder.

https://www.gelderlander.nl/gennep/rob-janssen-sper-dankzij-de-tandarts-...

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier