h

Goede zaak: Preventie in jeugdzorg versterkt

5 november 2019

Goede zaak: Preventie in jeugdzorg versterkt

Foto: beeld GennepNews

Op initiatief van de SP gaat de gemeente Gennep extra inzetten op preventie in de jeugdzorg.

Tijdens de begrotingsbehandeling gisteravond constateerde de fractie dat in Gennep de zwaarte van de casussen in de jeugdzorg de afgelopen jaren is toegenomen. Ook worden er toenemend ‘high care’-zorg en interventies gevraagd. Volgens de SP kunnen door goede voorlichting en preventie problemen sneller herkend worden, zodat tijdig betere en meer gerichte zorg geboden kan worden. Op die manier kan eventuele opname bekort of zelfs voorkomen worden, zo redeneert de partij.

SP-fractievoorzitter Rob Janssen schetste de problematiek aan de hand van een geval in Noord-Brabant, waarbij een jongeman van begin twintig in schrijnende omstandigheden aangetroffen werd in een slooppand, zonder vaste woonplaats, zonder inkomen, zonder legitimatie of niks. Nader onderzoek leerde dat het al niet goed zat, toen hij acht jaar was. Noch op school, noch op de voetbalvereniging of in zijn directe leefomgeving ging destijds kennelijk een lampje branden. Janssen: “Het gaat hier niet om de schuldvraag, achteraf praten is makkelijk. Het gaat erom, dat onder meer op scholen en sportverenigingen mensen over de tools gaan beschikken om mogelijke signalen van bijvoorbeeld verwaarlozing of mishandeling tijdig te herkennen en te signaleren. Plus dat ze weten waar ze met die signalen naar toe kunnen. Zodat professionals zich ermee bezig kunnen houden om erger te voorkomen. Zo’n geval als in Brabant zou ook in onze gemeente kunnen gebeuren.”

De gemeente gaat nu in haar eigen organisatie preventie en voorlichting op een hoger plan brengen en neemt daarin ook maatschappelijke instellingen, organisaties en verenigingen mee.

Reactie toevoegen

U bent hier