h

Uitleg over Ellen Hoffmann

16 april 2019

Uitleg over Ellen Hoffmann

Foto: archief R. Janssen

Burgers en bezoekers van Gennep krijgen meer uitleg over Ellen Hoffmann, naar wie het plein bij het gemeentehuis en de bieb is vernoemd. Dit op initiatief van SP-raadslid Fake Mulder.

"Ik hoor mensen wel eens zeggen: 'Wie was eigenlijk Ellen Hoffmann? En waarom het mozaïek op het plein?'", aldus Mulder die de gemeente opriep om een voorziening te realiseren die eraan bijdraagt dat mensen beter en vollediger kennis kunnen nemen van het leven en het lot van Ellen Hoffmann en de betekenis daarvan voor heden en toekomst van onze gemeente. Ook de totstandkoming van genoemd mozaïek krijgt meer uitleg. De motie die de SP samen met D66 indiende werd door de volledige gemeenteraad gesteund.

In april 1943 beval de Ortskommandant dat alle resterende Gennepse joden op het station van Gennep zouden zijn en van daaruit naar het concentratiekamp in Vught zouden worden overgebracht. Ellen Hoffmann en haar gezin stonden ook op deze deportatielijst. Ze dook onder in Berlijn, maar werd verraden en naar diverse concentratiekampen gestuurd, waaronder Theresienstadt, Auschwitz en Bergen-Belsen. Uiteindelijk is Ellen Hoffmann gestorven op 18-10-1944, vermoedelijk is zij doodgeschoten.

Mulder: "Het is van belang dat deze geschiedenis juist op de locatie van het Ellen Hoffmannplein verteld en zichtbaar gemaakt wordt, opdat iedereen weet wie zij was, wat zij doormaakte en opdat iedereen wordt herinnerd aan een gitzwarte periode uit de geschiedenis die ook Gennep raakte."

 

Reactie toevoegen

U bent hier