h

Verantwoordelijkheid nemen

13 oktober 2015

Verantwoordelijkheid nemen

Foto: SP

Het Gennepse college van burgemeesters en wethouders onderzoekt momenteel of en hoe onze gemeente iets kan betekenen voor de opvang van vluchtelingen. De SP steunt het college daarin. Verantwoordelijkheid nemen, daar gaat het hier om.

Wie kijkt hoe het eraan toegaat in de herkomstlanden van de huidige stroom vluchtelingen – Syrië, Afghanistan, Irak, Eritrea etc. – zou zich niet moeten verbazen dat mensen vluchten. Ondertussen puilen opvangkampen in Jordanië, Libanon en Turkije uit. De beelden van groepjes mensen in rubberbootjes zijn bekend, net als de foto van het vrachtwagentje in Oostenrijk waarin boeven 71 mensen letterlijk lieten verrekken. Moet je dan spreken over 'gelukzoekers' en 'profiteurs'? Moet je het dan gaan hebben over hun religie? Of zijn we het er gewoon over eens dat het om mensen gaat? Mensen in nood op zoek naar bescherm-ing, onderdak en veiligheid.

Natuurlijk zijn veel mensen in Nederland bezorgd over de komst van de vluchtelingen. Veel van hun vragen zijn terecht. Kan ons land dat allemaal aan? Hoe zit het met de huisvesting; gaan we geen verdringing krijgen op de woningmarkt? Kunnen andere landen niet veel meer vluchtelingen opnemen?

In SP-nieuwsblad de Tribune staat een artikel (zie benedenstaande link) dat ingaat op die vragen, het vluchtelingenvraagstuk in een breder perspectief plaatst, oorzaken en achtergronden beschrijft en ook de oplossingen uiteenzet. Niet dat die oplossingen makkelijk zijn. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: 'Het probleem is beheersbaar, maar dan moeten we nu alles op alles zetten. Ik zeg niet: laat iedereen maar hierheen komen. Evenmin spreek ik zoals Wilders van een vluchtelingeninvasie. Wat ik wel zeg is dat we onze plichten moeten nakomen. Dat betekent de opvang in de regio verbeteren en zorgen voor goede opvang voor vluchtelingen die hier zijn.'

Mensen in nood moeten geholpen worden. Mensen laten verrekken doen wij niet. Niet in Europa, niet in Nederland en ook niet in Gennep. Kwestie van verant-woordelijkheid nemen; binnen onze mogelijkheden en samen met iedereen die de noodzaak onderkent. 

Reactie toevoegen

U bent hier