h

‘Tiny Kox in Ottersum: ‘We hebben vandaag een toost uitgebracht.’

29 augustus 2012

‘Tiny Kox in Ottersum: ‘We hebben vandaag een toost uitgebracht.’

Tiny Cox
“Voor sommigen in Den Haag was het een verrassing; voor de SP was het een reden om een toost uit te brengen.” Dat zei landelijk SP-campagneleider Tiny Kox maandag tijdens een verkiezingsavond in Ottersum. Aanleiding voor Kox’ optimisme was de doorberekening van het SP-verkiezingsprogramma door de Centraal Planbureau (CPB), die eerder die dag bekend werd.

Volgens Tiny Kox hoeft nu niemand meer te twijfelen: “De SP-plannen haalbaar en betaalbaar. Het tekort komt bij ons in 2013 onder de drie procent en daarmee voldoen we aan de Europese afspraken. Bovendien zijn we koopkrachtkampioen, zijn huurders én woningbezitters bij de SP in goede handen en kunnen we veel mensen aan een nieuwe baan helpen. Het kan dus wel degelijk: én de overheidsfinanciën op orde brengen én eerlijk en sociaal uit de crisis komen.”

Volgens Kox, tevens fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zijn met de CPB-cijfers eerdere uitlatingen van werkgeversbaas Wientjes (‘het SP-programma is een ramp’) voldoende weerlegd. Hetzelfde geldt voor opmerkingen van premier Rutte tijdens het RTL4-debat een dag eerder. ‘Rutte zei dat de VVD het eigen risico niet wil verhogen. Iedereen weet dat dat gewoon niet waar is. Ook herhaalde Rutte dat door toedoen van Emile Roemer de rente die Nederland betaalt voor leningen omhoog zou zijn gegaan. Maar ook dat hadden analisten op dat moment al lang onderuit gehaald. Ik hoop echt dat het incidenten waren en dat vanaf nu de verkiezingsstrijd om inhoud en feiten gaat.’

U bent hier