h

“Niersdalbrug Gennep in strijd met Limburgs beleid”

28 juli 2012

“Niersdalbrug Gennep in strijd met Limburgs beleid”

De SP-fractie in Provinciale Staten van Limburg trekt bij het college van GS aan de bel over de Niersdalbrug die de gemeente Gennep wil aanleggen. De derde Niersbrug is dwars door de Ecologische Hoofdstructuur, beschermd natuurgebied, gepland.

SP-Statenlid Ben Rewinkel is bezorgd over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Limburg, als het provinciebestuur groen licht geeft voor de omstreden brug en deze zelfs zou gaan medefinancieren. Rewinkel: “Het college van GS heeft onlangs gesteld dat er geen onomkeerbare ingrepen zouden worden gedaan in de herijkte EHS. Dat betekent in mijn ogen dat een brug dwars door dat gebied niet aan de orde kan zijn.”
Ook wil de SP’er weten in hoeverre de provincie van zins is om aan het omstreden project mee te betalen. “Twee jaar geleden was de provincie niet gecharmeerd van de grote variant van de brug, onder meer omdat ‘een groot openbaar belang’ ontbrak. Nu Gennep een kleinere variant nastreeft, is de vraag wat er nog van dat openbaar belang overblijft”, aldus de SP’er.

Volgens Ben Rewinkel is het in groter verband van belang dat burgers, en ook lokale overheden, weten waar ze aan toe zijn als het gaat om natuurbescherming en ruimtelijke ordening in Limburg. “Als de provincie voor dit soort projecten in de EHS de deur open zet en zelfs overweegt eraan mee te betalen, roept ze wellicht een sneeuwbaleffect over zich af. Dat kan niet de bedoeling zijn van het natuurbeleid en van onze belastingcenten al helemaal niet.”

U bent hier