h

“Goed zo: Geen herindeling Kop van Limburg”

24 februari 2011

“Goed zo: Geen herindeling Kop van Limburg”

‘Herindeling van de baan’ kopte de Maas- en Niersbode vorige week. SP-Statenlid Rob Janssen uit Ottersum is daar blij mee. Hij blikt terug.

Foto Rob Janssen“In Provinciale Staten stemde de SP als enige partij tegen de herindeling. Wij zagen toen al nut en noodzaak niet in en zetten grote vraagtekens bij de omvang van de beoogde nieuwe gemeente”, vertelt Janssen. “Maar ondanks het feit dat de overgrote meerderheid instemde met de fusie, vermoedde ik dat het nog geen gelopen race was. Fijn om nu te zien dat de kansen inderdaad gekeerd zijn.”
Toen ruim twee jaar gelden de discussie over de gemeentelijke fusie in de Kop van Limburg begon te spelen, kreeg Janssen een uitnodiging van de gemeente Bergen om eens van gedachten te wisselen. “Ik heb toen een gesprek gehad met burgemeester Klaverdijk en de wethouders Pekema en Buiting, die hun argumenten tegen de fusie uiteenzetten”, vertelt Janssen. “Van de gemeente Gennep – fel voorstander van de fusie – vernam ik vreemd genoeg niets. Behalve een paar flodders in de media en wat flauwe opmerkingen over de gemeente Bergen.”
Maar gaandeweg kwamen de kaarten anders te liggen. Ook Mook en Middelaar keerde zich tegen de fusie. En dus was het ineens Gennep dat alleen kwam te staan. Janssen: “Daar kwam bij dat ook in Den Haag al die tijd grote twijfels bestonden. Dat heeft menigeen blijkbaar onderschat. Nog altijd geldt de stelregel: Als je gemeentes wil laten fuseren, dan wil je een bestaande situatie veranderen en dus ben jíj degene die iets uit te leggen heeft. Als je dat niet kunt, dan kun je fluiten naar draagvlak.”

(Dit artikel werd op 23 februari gepubliceerd in de Maas- en Niersbode.)

U bent hier